Назад във времето

Асос е разположен на западния склон на Ида – планина на боговете. От нея според митологията Зевс е гледал Троянската война. Покровителка на града била Атина и поради това на най-високата част на античния град през 530 г. пр.н.е. бил издигнат храм на богинята воин, за чието великолепие съдим от разпръснатите наоколо колони, капители и фризове, фрагменти от които са изложени в Лувъра и в Бостън.
Именно в Асос Аристотел през 348 г. пр.н.е. създал първата си философска школа, преди да отиде в двора на Филип Македонски и да стане ментор на младия Александър Велики. Древният град е дал и най-ревностния последовател на стоика Зенон – Клеант от Асос, който пръв изказал предположението, че не Земята, а Слънцето е център на Вселената. Откриването на древния Асос за света дължим на двама американци – Франсис Х. Бейкън и Джоузеф Кларк, които след пътуване из Анадола през 1880 г. успели да убедят президента на току-що създадения Американски археологически институт (The Archaeological Institute of America) към Бостънския университет и преподавател по антично изкуство в Харвардския университет Чарлз Елиот Нортън да финансира експедиция, която да проучи района. По тази причина най-богатата колекция от артефакти от Асос днес се съхранява в Museum of Fine Arts в Бостън.

Какво още можем да видим

Чанаккале – първата спирка


Пътят от българската граница до Еджеабат (Eceabat), града, който Дарданелите делят от Чанаккале, е кратък – 248 км. Но това е задължителната първа спирка по пътя за Асос. Трябва да останете в Чанаккале поне една нощ, преди да поемете към единствените турски острови в Егейско море – Гьокчеада и Бозджаада, към Асос и Троя. Туристите са улеснени – на всяка крачка в града се предлага rent-a-car, а от пристанището може да хванете маршрутка, като цените са си направо ниски. Хотелите в града на Дарданелите ще ви изненадат приятно, особено бутиковият Maydos Hotel (29 евро на човек за нощувка и закуска) и четиризвездният Akol Hotel (39 евро, полупансион), които са точно до пристанището. За туристите с по-скромни възможности подходящ е Askan Hotel (15 евро, нощувка със закуска) в стария град (Eski Sehir). Чанаккале е много приветлив и чист (всяка сутрин централните му улици се мият), изпълнен е с живот покрай студентите от университета "18 март". И денем, и нощем най-оживен е крайбрежният булевард, наричан от местните "Кордона", който през лятото става забранена за автомобили зона. Именно тук може да се снимате пред новия символ на града – огромния Троянски кон от стъклопласт от холивудската продукция "Троя" с Брад Пит, Орландо Блум и Питър О’Тул.
Турски попфолк се слуша в Eylul Bar, латино и джаз – в Hedon Bar, а съвременна диско музика – в Hayal Kaavesi. Ако обичате морската кухня, непременно посетете ресторант "Ялова". Там българите са на особена почит, дължаща се на управителя Рушен Бербероглу. Този сърдечен, усмихнат мъж на ясен български ще ви препоръча най-доброто. Непременно поискайте миди "Тарак" или омар, приготвят ги превъзходно. Опитайте и морски зелен фасул – вид водорасло, поднесено като салата с настърган домат. А задушеният в бяло вино зарган няма аналог по цялото западно Анатолийско крайбрежие. Цените са както в България, само че в лири.

Гьокчеада – островът на ветровете


Островът, чието гръцко име е Имброс – Лазурния, е особено популярен сред българите. Забележете, тук има две български училища за сърфисти. Уникален е с постоянните ветрове, удобни за уиндсърф и кайт. На площ от 289 кв. км живеят 8894 души, 7278 от които в административния център Гьокчеада, едно от деветте селища на острова. Сърфистите обожават залива Айдънжък (Aydincik) в южната част, където се намира Соленото езеро (Tuz Golu). Романтична е обстановката в ZeytinDali Hotel в село Зейтинликьой (Zeytinlikoy), разположено в подножието на зелен хълм с маслинови дървета. То е населено с християни, които ревностно поддържат църквата и параклиса извън селото. До Гьокчеада пътуват два ферибота – в 11 и в 18 ч. от Кабатепе (пристанище на полуостров Галиполи на 25 км от Еджеабат). В обратна посока са също два – в 7 и 16 часа. Цената е 2 турски лири.    


Бозджаада – райският островБозджаада (Тенедос) е вторият турски остров в Егейско море, не толкова популярен и не толкова голям (39 кв. км и 2500 жители), колкото Гьокчеада, но затова пък прекрасен. Той е разположен срещу Троада (географското наименование на Северозападна Анатолия) на входа на Дарданелите и предлага прекрасни условия за сърф и подводно гмуркане особено в залива Хаббеле (Habbele), където е и най-големият плаж. Единственото населено място на острова е град Бозджаада – едно малко, възхитително, чисто и подредено градче. Кмет е Мустафа Мутай бей, който се е зарекъл да превърне острова в райско място, преди да се оттегли, и вече 15 години работи за това. В страна, която е на едно от последните места по опазване на екосистемите, е изненадващо да видиш цял парк от ветрогенератори или да установиш, че безразборното строителство е забранено и на 3 дка се разрешават едва 80 кв. м застроена площ.
Фериботите от Геикли (Geyikli) са три в едната и три в другата посока, като първият тръгва в 7,30 ч. от Бозджаада, а последният - в 18 ч. от Геикли. Цената е 2 турски лири. Още от древността Тенедос е прочут с вината си, произвеждани от местните сортове кунтра, каларахма и василаки. Днес на него има пет винарни, но най-популярни в Турция и по света са Talay и Corvus. Градчето е пълно с малки кокетни семейни хотели, но най-стилни са бутиковият Hotel Katina (52 евро на човек за нощувка и закуска) в гръцката махала и Kaikias Hotel, който е точно зад крепостта.


Текст и снимки: Светлана Тодорова
Линкове:
BulSky Travel
списание "Мениджър"
Във Вашата кошница има
0 ПРОДУКТА

НАПРАВИ ПОРЪЧКА

ВИЖ КОШНИЦАТА

Бюлетин
Име E-mail